Keeperscircus op de woensdag 

Op de woensdagmiddagen is het druk in de ‘lockerroom’ van MHC Wijchen. Uit de lockers worden de keeperstassen gesjouwd voor de keeperstraining. Maar liefst 22 jonge keepers trainen van 16:30 tot 20:30 uur. De trainingen worden sinds enkele jaren verzorgd en gecoördineerd door Ruth Kerkhoff.

 

‘Een paar jaar geleden zag ik, door het coachen en trainen, dat er weinig aanbod was voor de keepers van de club. Ik ben toen begonnen met het trainen van de jongste jeugd wisselkeepertjes en gaandeweg konden we steeds meer enthousiaste meisjes en jongens verwelkomen die het keepen leuk zijn gaan vinden. Vorig seizoen heb ik samen met Baltien een plan gepresenteerd met als doel: keepers meer aandacht te geven, goede trainingen aan te bieden en keepers te motiveren en goed te begeleiden. Als snel was het bestuur enthousiast en is het ‘keepercircus’ iedere woensdag een feit.’ 

 

Ruth kwam 10 jaar geleden voor het eerst op de club in Wijchen vanwege haar dochter Puck, die toen begon met hockey. Naast haar betrokkenheid bij de hockeyclub is Ruth actief in haar eigen bedrijf in woonaccessoires en in het café-restaurant van haar man “De Vereniging” in Elst. Voor de keeperstrainingen was ze onder meer trainer en coach binnen de club.

 

De jongens en meisjes zijn zeker 10 minuten bezig om zichzelf om te toveren tot een heuse keeper. Door de klompen, legguards, bodyprotector en helm zijn de kinderen nauwelijks herkenbaar, zelfs niet voor hun eigen ouders.

 

Vanaf de E-teams is een keeper verplicht. In de meeste E-teams rouleren de kinderen en zijn ze om de beurt keeper. Zo staat iedereen 1 à 2 keer per seizoen onder de lat. De kinderen die het echt leuk vinden, kunnen doorstromen tot vaste keeper. Meestal gebeurt dit vanaf de D-teams. Vaste keeper of wisselkeeper, op woensdag trainen alle keepers voor de wedstrijd van de zaterdagcompetitie. 

​​​​​​​

Door de keepersuitrusting van ongeveer 10 kilogram is 3 rondjes hardlopen om het veld niet verstandig en zeker niet populair bij de keepers. Na een korte warming-up wordt dan ook vooral getraind op techniek, voetenwerk, blockslidings, strafcorners en nog veel meer.

 

De opzet van de trainingen is “keepers trainen keepers”. Wat is er leuker  dan training te krijgen van de keeper van Dames 1 of van gevorderde keepers zoals Evi, Emma of Lonneke, die hun skills en trucs weer kunnen overbrengen op de jongere talentjes.

Bij de Jongste Jeugd wordt Ruth bijgestaan door de jeugdkeepers Stijn, Lise en Loek. Dit seizoen is ook Stefano Wienen (keeperstrainer en keeper bij NMHC Nijmegen), werkzaam bij de club. Hij geeft iedere woensdag vaste keeperstraining aan keepers van de lijnteams van de jeugd en senioren.

 

‘Als je de keepers enthousiast wil houden, moet je er ook iets voor doen. Tijdens de huidige keeperstraining krijgen de keepertjes persoonlijke  aandacht, begeleiding en coaching. We staan met 1 trainer op maximaal 3 keepers en bij uitleg soms 1 op 1.’  

 

MHC Wijchen stopt  de laatste jaren veel energie in de (jeugd)trainingen. Samen met HockeyWerkt en vrijwilligers zoals Ruth worden de trainingen elk jaar weer professioneler en gaat de kwaliteit van de keepers zienderogen vooruit.   

 

Om de jeugd veilig te laten keepen is een complete uitrusting uiteraard verplicht. Een complete keepersuitrusting voor de jeugd kost ongeveer € 800. De kosten worden nu gedragen door de club maar sponsoren zijn natuurlijk welkom. Informeer naar de sponsormogelijkheden bij de sponsorcommissie. 


sponsorcommissie@mhcwijchen.nl​​​​​​​