Baat bij Baat 

Al meer dan vijf jaar is fysiotherapiepraktijk Baat actief betrokken bij MHC Wijchen. Tijd voor een artikel en wat tips om (sport)blessures te voorkomen.

 

Léon en Nicole de Baat zijn inmiddels al 13 jaar actief als Fysio- en Manuele Therapie Baat. In het Gezondheidscentrum Wijchen op ‘t Slotje werken 11 beweegspecialisten, o.a. op het gebied van sport, kinderfysiotherapie en manuele therapie. De praktijk bestaat uit meerdere behandelkamers, een grote zaal met (fitness)apparatuur en een ruimte voor een video-analyse voor hardlopers. Daarnaast kun je bij Baat ook terecht voor sportsteunzolen voor jong en oud.

 

“Bij Fysio- en Manuele Therapie Baat streven wij er naar om iedere sporter zo snel mogelijk weer op het veld te krijgen” vertelt manueel therapeut Léon de Baat. “Of het nu gaat om een speler van de JC2, zoals Ties, of een speler van Heren 1, wij willen iedereen weer zo snel mogelijk laten hockeyen. Mijn advies is om niet te lang te blijven lopen met een blessure, maar op korte termijn een afspraak te maken. Na het stellen van de diagnose wordt het probleem ook direct aangepakt”.  Wanneer het nodig is, wordt de trainer, altijd na overleg met de speler, geïnformeerd over het behandelplan.

 

Iedere maandag van 17:00 tot 18:00 uur is er, in Gezondheidscentrum Wijchen, voor alle bij SportCare Wijchen aangesloten verenigingen waaronder MHC Wijchen, een kosteloos inloopspreekuur. “Na wat vragen en een kort onderzoekje geven wij een sportspecifiek advies aan de sporter”, aldus Rick Dumoulin, sportfysiotherapeut. “De ene keer adviseer ik rust, een andere keer zijn oefeningen beter voor herstel. In sommige gevallen adviseren wij de sporter om een behandeltraject te starten”. Het doel is altijd, zoals eerder aangegeven, dat de sporters zo snel mogelijk hun sportactiviteiten weer kunnen hervatten.

 

Voorkomen van blessures:

“In de hockeysport komen bepaalde blessures vaker voor. Naast kneuzingen door een bal of stick zijn hamstring, knie en enkel de meest voorkomende blessures. Binnen Fysio- en Manuele Therapie Baat helpen we de sporters graag in onze praktijk, maar we zien ze liever lekker sporten. Om blessures te voorkomen zijn de warming up en cooling down heel belangrijk.

Het is belangrijk om eerst de lichaamstemperatuur, hartslag en spierspanning op te bouwen door loopoefeningen. Als je lichaam na ongeveer 10-15 minuten is opgewarmd, ben je klaar voor de oefeningen met bal en stick. Ook de cooling down na de training of wedstrijd mag niet vergeten worden, zeker bij koud weer. Loop rustig 5 minuten uit voordat je het clubhuis binnenstapt. Door een cooling down worden de afvalstoffen in de spieren beter afgevoerd en voorkom je spierpijn. Ook is het belangrijk om je spieren te beschermen tegen afkoeling. Neem een deken mee tijdens de wedstrijd en trek altijd een lange broek aan als je op de fiets zit naar of van je sporten.”

 

Heb je ondanks de tips toch een blessure opgelopen? Loop op maandagavond tussen 17:00 en 18:00 uur gerust binnen voor het inloopspreekuur bij Fysio- en Manuele Therapie Baat aan ’t Slotje 7 in Wijchen.

 

N.b. Ties, de jongen op de foto, was na een korte behandeling weer volledig hersteld van zijn blessure en speelt weer lekker mee in JC2.