Bouwkeet wordt omgebouwd tot gezellig clublokaal

Het idee om een hockeyclub in Wijchen te starten, is ongeveer vijftig jaar geleden ontstaan door een aantal echte Wijchenaren en ‘import’ uit de Aalsburg. Deze wijk zorgde in de jaren 70 voor groei van de gemeente met name door nieuwe bewoners van buiten. Veel nieuwe bewoners werden lid van tennisvereniging Grootven en onder deze leden waren ook een aantal (oud) hockeyers.


Op 19 mei 1973 werden de ideeën echt concreet en werd onder auspiciën van de Wijchense Sportraad de M. & H.C. Wijchen opgericht. Het eerste bestuur bij de oprichting bestond uit de heer Stofkoper, de heer Slaats en mevrouw Bles. De vereniging telde bij de start in 1973 ongeveer 40 leden. Dit aantal was twee jaar later al verdubbeld.


Meedoen in de KNHB-competitie was alleen mogelijk voor een vereniging met een kleedaccommodatie. Waar nu het clubhuis van MHC Wijchen staat, stond vijftig jaar geleden een omgebouwde directiekeet, een ‘geschenk’ van de gemeente Wijchen. Deze keet diende (vooral op papier) als kleedaccommodatie.


Vijftig jaar geleden hadden de hockeyers ook al weinig behoefte aan kleedkamers want al snel werd één van de twee kleedkamers opgeofferd voor een clublokaal. In de weekenden werd door de bouwcommissie veel werk verricht. Het interieur werd aangepast, plafonds eruit, een echte bar en als pronkstuk een schitterende divan. Deze bouwcommissie van het eerste uur heeft in de jaren 70 en 80 ook heel wat andere verbouwingen gedaan.


De hockeyclub had bij de start één seniorenteam en een paar jeugdteams. Heren 1 speelde in het seizoen 74/75 in de vierde klasse en stond in het linker rijtje.


Hanno Fernhout, oud-voorzitter, kan het zich nog allemaal goed herinneren:


“In mijn periode als voorzitter tussen 1978-1982 zijn we gegroeid met de vereniging van circa 175 naar meer dan 350 leden. We hebben destijds het eerste beleidsplan geschreven met verwoording van onze ambities en doelen. We waren inmiddels met vijf seniorenteams, zowel dames als heren, en een groeiend aantal jeugdteams. Hoe ga je de jeugd begeleiden, wie geeft er trainingen, wie doet coaching en wie worden de scheidsrechters? We hebben destijds ook de organisatie anders neergezet met een dagelijks bestuur, een MT en een aantal commissies.


De vergaderingen werden best efficiënt gevoerd, 20 uur aanvang en voor 22 uur klaar met alleen koffie of thee. De “nabespreking” met een biertje duurde meestal wat langer en was bij iemand thuis, want het clubhuis was niet geschikt. Ons 'clubhuis' was in die tijd de kleedkamer waar wij in trainingspakken en kratten bier in de douche onze derde helft doorbrachten. Het was behelpen maar ik heb er gezellige herinneringen aan". 


In 1978 werd in opdracht van de gemeente gestart met de bouw van kleedkamers. In deze periode deelde de hockeyclub de kleedkamers met een handbalclub en een korfbalvereniging. Naast wat praktische beheerprobleempjes (zoals openen en sluiten) werd vooral het eigen clubhuis gemist. Het duurde dan ook niet lang en dezelfde bouwcommissie verbouwde twee kleedkamers tot een volledig clubhuis. 


Hockey werd in deze jaren gespeeld op een echt grasveld. Dat was op zich geen probleem. Het veld in Wijchen werd echter gemaaid op ‘voetbalstand’: dat betekende hoog gras. Daarnaast had het veld last van mollen die het gras onbespeelbaar en gevaarlijk maakten.


De vereniging groeide en de wens voor een eigen clubhuis werd steeds groter. In 1982 werden door de voorzitter van de bouwcommissie de eerste tekeningen en berekeningen gemaakt. Grootste uitdagingen waren de aansluiting van de bestaande kleedkamers op het nieuw te realiseren clubhuis en de beperkte financiële middelen.


Swipe foto

1973-1983