Fluitend doo​​​​​​​r weer en wind 

Scheidsrechters zijn een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het verloop van de wedstrijd en geven graag toelichting op de besluiten en spelregels.

Vanaf je 16e ben je volgens de hockeybond verplicht om in het bezit te zijn van een scheidsrechters diploma. Elk seizoen halen alle tweedejaars B hun scheidsrechters diploma. Deze jonge scheidsrechters starten dan met fluiten van de D-jeugd.


MHC Wijchen heeft ongeveer 15 scheidsrechters die vallen onder de “A-groep”. Dit zijn ervaren scheidsrechters die de hogere teams en senioren fluiten. In het weekend worden veel wedstrijden van de jeugd en senioren gefloten door deze A groep.

Zij fluiten door weer en wind en zijn een belangrijke groep vrijwilligers voor de hockeyclub. Sinds kort zijn ze goed herkenbaar aan de felgele AMC Fairplay polo’s. De sponsor is al vele jaren betrokken bij de club en enthousiast over het resultaat van de hesjes en polo's. 


Met name voor de jeugd is een goede arbitrage belangrijk. Marc van de Ven fluit al meer dan 20 jaar wedstrijden bij MHC Wijchen. “Omdat de jeugd niet altijd op de hoogte is van alle regels, geef ik soms wat uitleg tijdens de wedstrijd en probeer meer structuur aan te brengen. Ik ben 10 jaar geleden gestopt met hockey maar blijf door het fluiten betrokken bij het spel én de club”, aldus Marc.

​​​​​​​

Ook Ted Tijssen staat al jarenlang op het hockeyveld te fluiten. “Toen ik nog coach was, vond ik het belangrijk om alle regels te weten. Toen ik stopte als coach heb ik mijn scheidsrechters diploma gehaald. Dit seizoen ben ik gestart met de clubscheidsrechter plus (CS +) opleiding. Tijdens de opleiding gaan we nog verder in op de spelregels en wedstrijdsituaties”, vertelt Ted.


Het scheidsrechtersduo Gertjan en Sanne fluiten ook al enige jaren vele wedstrijden. Vader en dochter zijn bijna elk weekend te vinden op de velden van MHC Wijchen. Sanne had in haar tijd als speelster altijd al oog voor detail en een mening over de arbitrage. Ze is sinds kort gestopt met hockey maar fluit nog regelmatig een wedstrijd, met of zonder haar vader.


Als Gertjan niet op het hockeyveld staat te fluiten is hij scheidsrechter op de voetbalclub van zijn zoons. “Hockey gaat vele malen sneller dan voetbal dat maakt het spel interessant. Tijdens de hockeywedstrijd ben ik een onderdeel van de wedstrijd en leg ik regelmatig mijn besluiten toe. Ik heb weleens gehoord dat er overal thuisfluiters zijn behalve bij Wijchen. Mooi compliment”  


Ook geïnteresseerd om een wedstrijd te fluiten? MHC Wijchen organiseert 2 keer per jaar een korte cursus voor de B jeugd en vrijwillige ouders. Neem voor meer informatie contact op met;

opleidingen.arbitrage@mhcwijchen.nl

 ​​​​​​​